Problematika blesku při focení pohybu

Problematika blesku při focení pohybu
Problémů s focením extrémních sportů, či všeobecně rychlého pohybu je opravdu hodně. Postupem času člověk zjistí, že dost často nastává problém se světlem. Je to způsobeno tím o jak specifickou disciplínu se jedná. Spoty (místa vhodná pro focení) a umístění jezdce je dost limitující. Různé triky a různé disciplíny vyžadují dost často focení jen z určitých úhlů. Navíc je dobré, aby bylo vidět jezdci do obličeje. Nabízí se varinata vyčíhnout si správnou roční dobu a hodinu, kdy bude světlo ideální, ale tady narážíme na jezdce. Fotil jsem už bezpočet lidí a spolehnout se na někoho kdo jezdí na kole nebo skejtu, že někam příjde v daný den je náročné. Natož když budeme mluvit o hodině, to je prostě nereálné. Navíc je tu limit ze strany počasí. Slunečno, mokro, moc větru, málo sněhu. Je toho prostě hodně, takže časem člověk zjistí, že bezpodmínečně potřebuje záblesková světla a s těmi přichází velká spousta problémů. Zatím jsem používal tyto varianty a zkusím trochu shrnout na co se hodí a proč jsem se nakonec rozhodl jen pro jednu z nich. 
Klasický systémový blesk - Generátor záblesku se zábleskovou hlavou a extrémně krátkou dobou záblesku - Blesk s integrovanou baterií a integrovaným přijímačem pro HSS odpalovač
Základní problém je s rozmazáním fotek. Je to dané dobou hoření, nebo v parametrech udávané výrobci blesků dotě T v kombinaci se synchronizačním časem fotoaparátu. Jelikož u většiny foťáků je nejkratši čas pro sync s blesekm je 1/250s což je na focení pohybu oprandu dlouhý čas, takže jsou jezdci rozmazaní. Dříve byli jen dvě řešení, které se mi podařilo vysledovat. Buďto přístroje s centrální závěrkou v objekivu (hlavně středoformát, leica nebo dnes i fujifilmy), nebo blesky s extrémě krátkým časem hoření výbojky. Když jsem to skoumal byla u nás běžně k dostání relativně cenově dostupná varianta od Elinchrome i tak ale stojí tahle sranda přes 40 000,- a i tak za přímého slunce není výsledek stoprocentní.
Na téhle fotce, jsem Martina zleva bleskal systémovým bleskem a zpravé strany Elinchomem s krátkou dobou hoření. Myslím, že rozdíl v romazání je evidentní. Řešení easy, koupit druhej Elinchrom, pro mě ovšem cenově nedostupné.
V dnešní době je naštěstí všechno mnohem jednoduší a můžeme využít spoustu odpalovaču, které podporují takzvaný hyper sync módem (dále jen HSS), který ve skratce umožnuje synchronizaci s bleskem na všechny časy závěrky. Voalá a problém je pryč.... jenže. Celý systém funguje stejně jako když je externí blesk nasazený na fotoaparátu. Prostě musí bliknout několikrát během jedné fotky = mnohem nižší výkon než při standartní synchronizaci. Pro focení v noci to není problém, protože nemusíme přesvítit sluníčko (každý kdo to zkoušel ví jak malý výkon blesku v noci stačí, navíc při malých výkonech "mrazí" blesk mnohem více, protože výbojka nemusí hořet tak dlouho), ale z denního focení nám externí blesky takřka vypadávají.
Tady jsem měl u sebe jenom jedno světlo s Hyper sync, které bylo na fotce v levo a v zádach jen slunce. Standartně by byly záda úplně rozmazaný, ale díky focení na krátký čas je jezdec ostrý z obou stran stejně.
Zbyli mi tedy v batohu dvě varinaty a jelikož je pro mne extrémní fotografie né zrovna dvakrá výdělečná činnost, musel sem sáhnout po té výrazně levnější variantě od PE, jelikož narozdíl od mého starého Elinchromu má vestavěný přijímač s podporou HSS a taky o 200Ws (400Ws vs 600Ws) větší výkon. Co je další, pro mne dost podstatná výhoda je příslušenství. Je logický, že dražší značka má dražší příslušenství, ale blesk od PE má uviverzální bajonet kam dáte všechno příslušenství od PE, ale na můj Elinchrome quadra má nějaký spešl bajonet, kam jde jen spešl příslušenství a to není úplně příjemné. Jako největší nevýhodu varianty od PE beru jeho konstrukci vše v jednom, kdeždo Elinchrom má težký generátor a malou hlavu. Podtrženo sečteno na nerovném povrchu, v kopci, či za větrného počasí mnohem, ale mnohem lépe stojí stativ, který má veškerou váhu dole a nahoře jen lehkou hlavu, než veškerá váha na špičce dvoumetrového stativu. Je to ovšem taknějak výhodná nevýhoda. Odpadají kabely (né jednou jsem na Elinchromu seškvařil koncovku, kterou špatně dotáhl) a možnost narvat dvě světla a ostatní techniku do jednoho batohu bylo v případě setu generátor, kabel a hlava značně komplikovaná. 
Do blesků na extrémní fotografii nechci moc investovat, ale ve chvíli, kdy je s příslušenstvím dokažu uplatnit na zakázky si hlava dokáže omluvit to po čem srdce touží.  Kéž by si to hlava omluvila i u Leicy.
Aktuálně jsou v prodeji dvě varianty od PE. Starší HD 600 a novější HD 610, která disponuje novinkami jako rychlé hoření výbojky nebo TTL (podle mě úplně zbytečná věc) nicméně ten nemám, takže mě třeba překvapí až ho vyzkouším. Nicméně bych ještě rád vypíchl jednu vychytávku, na kterou si myslím je spousta lidí zvyklých, ale já se s tím nesetkal. Když člověk fotí na závodech, je jasné, že tam je více fotografů. Nezbytným tedy je více kanálu pro odpalování, aby jste si s ostatními fotografy nelezly do frekvencí, ale to je bežné. Nicméně zrovna na takovéhle akci jsem si uvědomil jak je super si na dálku nastavovat výkon blesku. Když vám jede jeden jezdec za druhým a vy fotíte z dálky, aby jste měli jiné záběry než ostatní, kteří stojí klasicky u spotu s fisheyem, nemáte čas běhat a upravovat sílu záblesku. Najednou zjistíte, že stačí mačkat odpalovač a vše je vyřešeno... Nejsem si jistý, ale zatím jsem nevyřešil problém v kombinaci s jinými světly. Třeba při portrétu, kdy chci k jednomu či dvěma světlů PE které mají integrovaný přijímač, nemůžu přidat ještě systémové blesky tak, aby to fungovalo. Problém mám také v případě, že potřebuji na každém světle nastavovat na dálku jiný výkon. Neříkám že to natuty nejde, jen se mi nepodařilo zjistit jak. V tohle případě se ovšem netrpělivě těším na novou generaci, kde by měl být problém elegantně vyřešen.  
 
Vím, že v dnešní době je nastavení blesku na dálku standart, ale pro mě to bylo objevení nového světa.
Když jedete fotit portrét do exteriéru tak je vám defakto jedno kolik brašen s sebou berete, ale když celej den jezdíte za klukama na snowbordu po horách, nebo je následujete po celé barceloně na kole je jedna brašna nezbytná.
Rychlost znovu nabití není nejlepší. Takže při sekvenci musí člověk hodně přemýšlet, aby to vyšlo. Ale je to jeden z parametrů, který se má zlepšit v nové generaci, tak jsem zvědavý.
V dohledné době plánuji nějaká videa z focení a chtěl bych ještě vyzkoušet novou variantu od PE, takže kdyby vás cokoli zajímalo, nebo jste měli připomínky k tomuto článku, pište na můj mail info@oujeskylukas.eu