Jak pracovat se softboxem venku

Jak pracovat se softboxem venku

Jak pracovat se softboxem venku

“Venkovní fotografové”, jak souhrnně nazýváme reportážní, sportovní, ale i svatební nebo portrétní fotografy, začnou zpravidla po pořízení světelného zdroje použitelného v exteriéru uvažovat o změkčení světla, a to především proto, že tento zdroj, ať už mluvíme o trvalých LED světlech, systémových blescích nebo klasických studiových záblescích, má zcela odlišný charakter od přirozeného slunečního svitu. Abychom tedy dosáhli větší podobnosti s denním svitem, změkčuje se světlo přes difuzní látku softboxů.

Jaký softbox zvolit pro focení venku

Otázka závisí z velké části na tom, jaký externí zdroj světla používáte. Nicméně všechny softboxy fungují na stejném principu a jsou si velmi podobné. Skládají se zpravidla z bajonetu, pláště, který je z jedné strany černý a z druhé strany má stříbrnou odraznou plochu, z difuzních vrstev, případně voštiny. Liší se samozřejmě způsobem uchycení, velikostí . A jako ve všech odvětvích - čím známější značka, tím dražší artikl.


Pokud používáte systémové blesky, máte na vybranou z široké škály velikostí. Nyní se vyrábějí i velmi silné systémové blesky, které se vyrovnají slabším zábleskovým světlům. To znamená, že na ně můžete použít i větší softboxy. Nicméně pokud používáte systémový blesk, pravděpodobně se soustředíte na co nejskladnější (nejnápadnější) vybavení, a proto je jedním z nejpoužívanějších softboxů Magic Hex 50 nebo 60. Jedná se o oktagon s průměrem 50 nebo 60 centimetrů. Existují ale i oktagony s průměrem 80 nebo 100 centimetrů. Využít, například při focení produktů, se dají i čtvercové softboxy. Důležité je, co vlastně fotografujete, pokud jsou to lidé nebo zvířata, je vhodnější sáhnout po oktagonu, kvůli odrazu v oku, tzv. jiskře, který je mnohem přirozenější než pokud byste sáhli po čtverci. Většinou jsou tyto softboxy opatřeny držákem, na jehož sáňky se systémák uchytí a jeho hlava se prostrčí otvorem pláště.


Pokud jste propadli kouzlu trvalých světel, které se dají využít v exteriéru a jejichž charakter je asi nejpodobnější dennímu světlu, nebojte se, že byste byli o softboxy připraveni. Samozřejmě, že záleží jestli používáte starší trvalá světla, ještě s žárovkami, nebo modernější LED světla. Starší typy mají speciální uchycení, které se dnes používá už jen málo. Modernější typy světel oproti tomu, mají častokrát i stejné uchycení jako záblesková světla. Tímto rozhodnutím vyšli vstříc výrobci osvětlovací techniky a příslušenství uživatelům, kteří fotografují jak se záblesky, tak s trvalými světly, jelikož je opatřili bajonetem bowens. Jedním z nejpoužívanějších typů bajonetů na světě pro záblesková světla (která mají nejširší škálu příslušenství).


Třetí, a v současné době nejpočetnější skupinou jsou uživatelé zábleskových světel. Ty jsou vybaveny bajonetem specifickým každému výrobci. Pro fotografování venku je nutné sáhnout po rychloskládacích softboxem, někdy značekovaných jako outdoorové softboxy. Jejich rozložení není nepodobné skládání deštníků. Navíc je jejich váha téměř zanedbatelná. Samozřejmě si zde můžeme také vybrat z mnoha velikostí a tvarů.

Softbox v exteriéru

Ať budeme pracovat s jakýmkoliv světelným zdrojem a softboxem jakékoliv velikosti (ačkoliv samozřejmě čím bude softbox větší, tím bude hrozit i větší nebezpečí), musíme jej zabezpečit proti pádu. Přední část softboxu je jednolitá rovná plocha - tento rozměr je totiž perfektní aby nám softboxy nešly do záběru, nicméně druhou stranou se do nich tím pádem velmi rád opírá vítr. Proto je dobré při použití softboxu myslet také na sandbagy, kterými upevníme stativy, aby získaly na stabilitě.